Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cartografia subiectivă

GALERIE
George Turcanasu200ziarul de Iasi Carto
  • George Turcanasu200
  • ziarul de Iasi Carto
- +

E dificil de imaginat o cartografiere spectaculoasă a unor fenomene culturale, mai ales dacă este vorba de unul atât de amplu precum FILIT-ul, care a pus Iaşii, sperăm în mod durabil, pe harta culturală a Europei. Reprezentarea cartografică a invitaţilor relevă opţiunea globală a acestui festival, încă de la prima sa manifestare.

Caracterul hibrid al geografiei, ancorată într-o dublă paradigmă - cea naturalistă şi cea socială, impune o dublă abordare cartografică: una statică, să zicem „obiectivă”, şi o alta dinamică, cât mai apropiată de caracterul stroboscopic al relaţiilor sociale, culturale, istorice, care fac subiectul cartografiei uman-geografice. Efemeritatea reprezentărilor cartografice ancorate în cea de-a doua paradigmă imprimă acestora un caracter fluid, “subiectiv”.

Ceea ce aduce nou reprezentarea cartografică este imaginea teritoriului. Această modalitate de expresie acordă privilegii exclusive doar unuia dintre simţuri - văzul. Însă, văzul este simţul cuprinderii şi al totalizării, cel mai fragil şi mai abstract dintre simţuri, dar şi cel mai apt de a intra în jocul mecanismelor de putere” (Ciprian Mihali); iar cartograful, pe baza tehnicilor informaţionale şi grafice, poate uzita toată panoplia de manipulare cartografică, fără a se abate de la normele tehnice. Într-o atare situaţie, obiectivitatea unei hărţi poate fi pusă sub semnul îndoielii, pentru că aşa cum aprecia şi Italo Calvino, în Oraşele invizibile, „ceea ce vedem nu sunt lucruri, ci figuri ale lucrurilor, ceea ce înseamnă cu totul alt lucru”.

Pentru orice privitor interesat al unei hărţi, cartografiile reprezintă cel mai adesea lumea certitudinii, a „adevărului”, a adecvării... Aici se opresc necesităţile comune ale privitorilor. Din acest punct interesele devin divergente. Pentru un excursionist, mai importante sunt căile de comunicaţii, imaginate de cartograf ca reţele reticulare prezente pe hartă sau structuri punctiforme ce redau fie obiectivele turistice, fie capacităţile de cazare. Un agronom este interesat de anumite tipuri de sol, redate cartografic prin structuri planiforme, care pot sau nu să corespundă culturii agricole pe care intenţionează să o dezvolte sau de proximitatea pieţelor de desfacere. Pentru autorităţi, harta reprezintă expresia gestiunii spaţiului, a puterii; pe baza hărţilor aceştia trebuie să proiecteze, să construiască şi, mai întâi de toate, să (pro)pună fundaţiile solide unui teritoriu capabil să se dezvolte durabil.

Din perspectiva cartografului, proiectele sunt animate de ideea creării unei simulări valabile a teritoriului şi/ sau de imprimarea unui caracter prospectiv produsului cartografic. Această ultimă caracteristică produce geografii şi geometrii ale puterii. Din această cauză realizarea produselor cartografice reclamă responsabilitate maximă, deoarece prin diseminarea de către autorităţi a unor erori sunt afectate grav structurile teritoriale. Poate fi şi cazul regionalizării României, înţepenită în proiect de aproape două decenii, dar mă gândesc mai ales la un „proiect” deja implementat - „reforma” din sistemul sanitar (2011), care a produs schimbări radicale la nivel local. În cazul acestui proiect, unde sunt convins că autorităţile au ignorat complet studiile, s-au desfiinţat un număr mare de spitale, multe dintre ele importante în ecuaţia teritorială locală. Desfiinţarea spitalelor din Darabani, Săveni şi Truşeşti (Botoşani), Babadag şi Sulina (Tulcea), Bozovici (Caraş-Severin), Strehaia (Mehedinţi) etc. a dus la degradarea accesibilităţii la serviciile sanitare. Unele comune şi oraşe se află acum la mai mult de 50 de kilometri faţă de un spital, în condiţiile în care infrastructura de transport nu poate să susţină viteze sporite de deplasare.

Este mai greu să cartografiezi realităţi subiective, precum: sentimentul de apartenenţă la comunitate, de excluziune, de (ne)siguranţă în anumite cartiere, de nemulţumire faţă de autorităţile locale etc. Nu e imposibil, dar toate aceste potenţiale cartografii necesită o bază de date ce nu poate fi realizată decât apelând la anchete, iar rezultatul cartografic nu e neapărat unul extraordinar din punct de vedere vizual. E dificil de imaginat o cartografiere spectaculoasă a unor fenomene culturale, mai ales dacă este vorba de unul atât de amplu precum FILIT-ul, care a pus Iaşii, sperăm în mod durabil, pe harta culturală a Europei. Reprezentarea cartografică a invitaţilor relevă opţiunea globală a acestui festival, încă de la prima sa manifestare.

Putem cartografia marile proiecte ale Iaşilor sau pe cele mai puţin mari. Putem să surprindem cartografic spaţiul polarizat al oraşului nostru şi chiar scenarii de evoluţie teritorială pornind de la strategiile autorităţilor. Dar aici e o problemă - inconsecvenţa! Până şi marile proiecte ale Iaşilor au strategii ce par meschine. „Să ne recuperăm pasagerii de pe Bacău” nu coincide cu viziunea pe termen mediu a autorităţilor ieşene, de a crea la Iaşi un aeroport de importanţă regională. Mai mult, operarea unor curse specifice mai ales companiilor low-cost nu este în măsură să impună Iaşii ca metropolă regională eficientă în estul UE. Să fie aceste acţiuni datorate nepriceperii autorităţilor aeroportuare din Iaşi sau e necesară o altă cheie de lectură? Să fie oare un reflex al unor noi realităţi teritoriale, în care Iaşii sunt incapabili să devină un centru de convergenţă a intereselor regionale? Şi dacă da, cine va stinge lumina?

 
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea “Al. I. Cuza” Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri