Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Vreţi un copil sănătos? Citiţi răspunsurile date de medicul Marin Burlea la întrebările cititorilor Ziarul de Iaşi

GALERIE
Marin Burlea
  • Marin Burlea
- +

Medicul Marin Burlea, şeful Secţiei de Gastroenterologie, Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii "Sf. Maria", a observat că, în ultimii ani, copiii ieşeni, din ce în ce mai puţini, trebuie să facă faţă unui număr tot mai mare de boli. Ce se întâmplă? A scăzut imunitatea micuţilor, nu mai sunt eficiente medicamentele, sunt bolile tot mai agresive? Medicul Marin Burlea a răspuns la întrebările puse de cititorii Ziarului de Iaşi. Vă invităm să citiţi răspunsurile.

Mirela

Buna ziua. Domnule profesor, ce trebuie sa manance un copil pentru a avea in organism toate vitaminele necesare? Fetita mea are lipsa de calciu, de minerale, de iod, de vitamine si de fier....este anemica si nu stiu cu ce ar trebui sa o hranesc pentru a nu mai avea astfel de probleme. Este bine sa-i cumpar de la farmacie anumite vitamine pentru a fi sigura ca vor exista in organism? Asta deoarece refuza sa manace anumite alimente (precum fructe sau peste). Un copil trebuie sa aiba toate mineralele si vitaminele in corp sau este bine ca in unele cazuri sa nu se faca excese si sa evitam sa-l hranim cu anumite alimente? De asemenea, va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa manance pentru a avea in organism vitaminele A si D, dar si daca este bine sa consume alimente grase (carne, in mod special). Poate dezvolta afectiuni grave daca exista aceste carente in organism? Multumesc!

Profesor doctor Marin Burlea

Este necesara o evaluare clinica si prin investigatii de laborator, pentru a constata daca carentele vitaminice si minerale sunt atat de accentuate incat se impune administrarea acestora in totalitate. Este cert ca, un regim alimentar echilibrat si diversificat, cu aport de proteine, grasimi de preferinta vegetale si glucide, precum si saruri minerale si oligoelemente, asigura in mod cert echilibrul biologic al organismului. Alimentatia trebuie repartizata echilibrat in trei mese principale si doua gustari (ora 10 si 17), care sa contina fructe, legume, salate, cereale, ca aport de fibre alimentare. Referitor la administrarea de vitamine, in sezonul rece cum este acum, se recomanda administrarea de preparate de calciu si vitamina D si daca sunt modificari ale analizelor, tratament cu fier si diverse vitamine sub supraveghere medicala.

 
Maria
 
Cât ceai e recomandat să bea un copil sau un adolescent pe zi? Fata mea are 14 ani şi bea foarte mult ceai de plăcere, dar şi când e balonată. Este mereu balonată, indiferent dacă mănâncă sau nu. Uneori se trezeşte balonată. Mai rău e în perioada menstruaţiei, dar cauzele sunt, cred, diferite. Ce medicamente să ia, ce tip ce ceai ar ajuta-o? Cât de bune sunt ceaiurile verzi sau negre?

Profesor doctor Marin Burlea 

Ar fi preferabil de baut infuzii din fructe de padure, tei, sunatoare , menta, sau alte plante, avand in vedere ca aportul de lichide nu trebuie sa depaseasca 2l/zi ,in aceasta cantitate regasindu-se supe, ciorbe, sucuri. Referitor la ceaiul negru, acesta contine teina, o substanta excitanta care poate exacerba fenomenele dureroase la menstruatie precum si manifestarile care se intrevad de sindrom de intestin iritabil. Se recomanda ca acest tip de ceai precum si ceaiul verde sa fie consumate in cantitati mai mici, maxim 200 ml/zi. Necesita consultatie si investigatii pentru sindrom de intestin iritabil.

Calin 

Fiica mea sughite şi râgâie după fiecare masă. Să-i dau Dicarbocalm? Am fost la medic şi mi s-a spus că are aciditate mare.
 
Profesor doctor Marin Burlea 
Manifestarile clinice sugereaza ca fiica dvs poate avea boala de reflux gastroesofagian. In functie de varsta copilului, se efectueaza endoscopie sau Ph-metrie esofagiana, pentru precizarea diagnosticului. Tratamentul consta in ingrosarea meselor(continut redus de lichide, dar si volum mic), postura corpului procliva (cu capul si trunchiul ridicate la 40-45 grade). Medicatia consta in antisecretorii gen Omeprazol si prochinetice gen Motilium, sub recomandare si supraveghere medicala. Gavisconul sub forma de suspensie sau comprimate, administrat la sfarsitul meselor, este un remediu eficace.
 
Iulia
 
Ce să-i dau copilului să mănânce la şcoală? Dimineaţă nu îi este foame şi spune că i se face rău dacă-l forţez să mănânce. La şcoală nu poate mânca pâine cu iaurt deoarece are intoleranţă la lactoză (neconfirmată medical, dar face mereu diaree după ce bea lapte sau după ce mănâncă smântână, brânză). De la fructe i se face mai tare foame. Petrece câte 6-8 ore pe zi acolo. Ce să-i pun în sandvişuri să fie hrănitoare şi sănătoase? Mă tem să-l las să se hrănească jumătate de zi cu ce găseşte la un chioşc.
 
Profesor doctor Marin Burlea
Micul dejun este foarte important atat la copii cat si la adulti. Este preferabil ca la scoala sa aiba pregatit un pachetel cu un sandwich care sa contina carne sau branza si un fruct, preferabil mar si un baton de cereale. Orice varianta de pachetel este preferabila produselor de tip fast-food. Acestea din urma sunt interzise categoric de a fi comercializate in incinta scolilor, conform legislatiei si implica riscul evolutiei catre obezitate, diabet si mai tarziu hipertensiune si boli cardiovasculare.
 
Denisa
Fetiţa mea de 12 ani are gastrită. Ea s-a plâns de ceva vreme de dureri de stomac de mai multe tipuri. Ba o durea în paralel în stânga faţă şi stânga spate, ba simţea înţepături în coşul pieptului, ba durere vie, acută când se culca pe partea stângă şi inspira profund (rămânând "fără aer" şi cu o durere ce o imobiliza pentru momente bune). Am mers la medici care i-au făcut ecografii şi care i-au zis că totul e bine şi că probabil are un stomac mai "leneş". Apoi, simţind dureri în fiecare zi, de cele mai multe ori după masă, am cerut un examen baritat. La spitalul privat din Iaşi mi s-a spus că "procedura e învechită", că nu se mai face aşa ceva, că recomandat ar fi o endoscopie. Dar am mers la o policlinică şi contra cost am făcut examen baritat. Acolo i-au spus că are gastrită. Se tratează? Se vindecă? Poate fi altceva? Să avem încredere în acest diagnostic?
 
Profesor doctor Marin Burlea
Din descrierea dvs, diagnosticul de gastrita este foarte posibil. Endoscopia digestiva superioara este ideala pentru a stabili diagnosticul exact sau se poate folosi video-capsula. Endoscopia permite totodata, depistarea prezentei unui microb raspunzator de afectiunea gastrica, numit Helicobacter Pylori. Tratamentul si regimul sunt diferite in raport de prezenta sau nu a acestei bacterii.
 
Georgiana
 
Fata mea face mereu roşu în gât. Mereu. De multe ori are puncte albe de puroi, iar usturimea e mare. Nu o ajută pastilele, nici ceaiul fierbinte. Se simte mai bine de la spray-urile pentru gât. Se plânge de durere în gât la câteva zile, de multe ori dimineaţa, la trezire, şi spune să a simţit că a sforăit şi că e posibil să fi tras aer mai rece în piept. Mai simte durere după ce mănâncă fructe (grapefruit, portocale). Medicii spun să evităm scoaterea amigdalelor. Dar nici cu durere nu poate sta. Ce e de făcut?
 

Profesor doctor Marin Burlea

Fiica dvs face frecvent faringite streptococice din cele descrise. Este posibil ca aceasta situatie sa fie asociata si cu adenoidita (polipi), ambele situatii de patologie pot fi o consecinta a refluxului gastroesofagian. Este necesar consul ORL si gastroenterologie.

 
Dan
 
De la ce vârstă ar trebui să-i lăsăm pe copii să bea cafea? Fiica mea de 13 ani vede filme în care adolescenţii beau cafea înainte de a pleca la şcoală şi spune că ar trebui să o las şi pe ea să facă la fel pentru a avea mai multă energie. Eu nu am băut cafea până la finalul facultăţii. Dumneavostră ce părere aveţi? Mulţumesc.
 
Profesor doctor Marin Burlea
Nu putem aseza un zid intre aspiratiile adolescentilor de a dobandi obiceiurile adultilor. Cantitati mici de cafea pot fi consumate, dar de preferinta fara cofeina. Interdictiile ferme pot avea efectul “fructului oprit”.
 
Raluca
 
Ce riscă copiii care mănâncă la KFC sau McDonalds? Ştim că se îngraşă repede. Dar sunt alte probleme de avut în vedere? Copiii din familia mea adoră mâncarea de la fast-food, în special aripioarele de pui cu sos de usturoi. Cât de des ar trebui să le oferim aceste "plăceri"? Ar trebui complet interzise?
 
 
Profesor doctor Marin Burlea
Nu facem antireclama firmelor mentionate de dvs dar cantarul trebuie sa genereze ritmul prezentelor la fast-food-uri. Alimentele de acest tip contin un exces de calorii, grasimi saturate, glucide, pe unitate de produs comercializata.
 
Anca
 
Avem o fetiţă supraponderală. În clasa a 4-a are 50 de kilograme la 1,60 metri. Este foarte activă, mănâncă sănătos, dar nu ştim dacă să o lăsăm să ţină dietă. Ea îşi doreşte să slăbească, însă, fiind în creştere (are aproape 12 ani), ne temem să nu îi facem mai mult rău. De multe ori refuză să mănânce, iar noi ştim de ce... Nu vrem să se înfometeze, dar nici să ajungă la obezitate morbidă. Ce ne sfătuiţi?
 
 
Profesor doctor Marin Burlea

Daca fiica dvs isi impune anumite restrictii alimentare, noi suntem de partea ei. Ar fi de preferat sa consultati un nutritionist si un endocrinolog. Poate beneficia de un regim alimentar cu calorii mai putine, dar cu principii alimentare in cantitati cat mai echilibrate si repartizate corect in timpul zilei.

 

 Cris

 Fiica mea de 16 ani are numărul de globule albe la limita de jos. Este o problemă gravă? Cum se poate creşte numărul acestora? Poate avea acest lucru legătură cu faptul că simte nevoia de a dormi foarte mult? Nu se simte odihnită nici după 12 ore de somn neîntrerupt. În vacanţe doarme zilnic câte 12- 13 ore în fiecare noapte! Sforăie, deci ar putea suferi şi de apnee, nu? Dar nu ştim unde să mergem la control. Şi vrem părerea dumneavostră în legătură cu aceste două probleme.
 
Profesor doctor Marin Burlea
Globulele albe au in mod natural variatii numerice in raport cu diverse infectii bacteriene sau virale si acest aspect este neesential. Somnolenta poate fi legata de starea de oboseala, consecinta a somnului neodihnitor din timpul noptii (posibil cu perioade de apnee si hipoxie consecutiva). Este necesar examen pediatric, psihologic, neurologic si pneumologic.
 
Codrin
 
Copilul meu are 11 ani şi are probleme digestive deranjante (ca să nu spun grave). Cel mai probabil, a moştenit aceste probleme de la mine, numai că nici eu nu ştiu sigur de ce anume sufăr. Ideea e că nu poate mânca aproape nimic fără a avea scaune foarte moi explozive. A ajuns să refuze să consume orice în afară de pâine uscată. Am fost amândoi la numeroşi medici. Ideea comună ar fi cea de "colon iritabil". Băieţelul a luat şi antibiotice preventiv, şi Ibutin, Meteospasmil, Omez. A ţinut şi regim. Totul a fost foarte bine în timpul regimului. Dar după tratament şi reintroducerea unor alimente, problemele au revenit brusc. Nu poate ajunge dimineaţa la şcoală cu autobuzul (atunci îi este cel mai rău, chiar fără să mănânce). După ce se trezeşte merge de două ori la baie şi pe drum simte iar nevoia. Nu poate ieşi din casă după masă. I-am făcut toate analizele. Nu are boala celiacă, nu are viruşi, nu are bacterii, nu are ulcer, nu are nimic! Cel mai rău îi fac legumele (roşiile şi gogoşarii), şi lactatele. L-am trimis cu taxiul la multe ori la şcoală. Nu mai ştim ce să facem. De multe ori nu reuşeşte nici să-şi termine porţia de mâncare şi trebuie să meargă urgent la baie. Nu mai spun că nu poate merge la zilele de naştere ale colegilor. Am ajuns să ieşim la cumpărături numai în mall unde sunt toalete în apropiere. Deci în aproximativ 10 minute după ce mănâncă ceva (orice) trebuie să fie la baie.
 
Profesor doctor Marin Burlea
Descrierea dvs cu atentie maxima pentru detalii si nuante precum si manifestarile clinice relatate sugereaza un Sindrom de intestin iritabil. Ati sesizat bine, va mosteneste pe dvs. Trebuie evaluat si supus unui tratament adecvat intr-un serviciu de specialitate. Rolul unui psiholog poate fi esential.
 
 
Luana
Sunt cadru didactic şi îi observ pe copii în fiecare zi. Nu predau la un liceu de elită. Vreau opinii oficiale, corect argumentate. Copiiii nu simt niciodată frig sau oboseală. Părinţii sunt protectori. Dar mai greşesc. 1. Cum îi îmbrăcăm pe copii iarna? Mulţi vin înfofoliţi şi aleargă toată ziua, mai ales când e zăpadă, apoi sunt certaţi de părinţi că transpiră şi răcesc. 2. Cât de des îi îmbăiem? Unii părinţi spun că se tem să nu le răcească cei mici dacă îi spală. Sau le fac baie fără a-i spăla şi pe păr.
 
Profesor doctor Marin Burlea
Grija parintilor excesiva, vizibila si in felul cum protejeaza copiii de frig, este normala, nu totdeauna logica si realista. In functie de temperatura exterioara, hainele trebuie sa protejeze organismul de efectele frigului, trebuie sa fie usoare, preferabil din tesaturi naturale lana, bumbac. Incaltamintea trebuie sa fie usoara, lejera care sa permita un ciorap mai gros, capul protejat. In ceea ce priveste ritmul efectuarii spalarii generale (baie generala), el trebuie sa fie cat mai frecvent, indiferent de anotimp.
 
Marian
 
Este absolut necesar somnul de după-amiază la copii? Dacă da, până la ce vârstă trebuie să-i obligăm pe cei mici să doarmă după-masa? Majoritatea copiilor sunt foarte activi şi refuză să se odihnească în timpul zilei. Nu ar fi mai bine să-i lăsăm să-şi formeze singuri ritmul lor în funcţie de nevoi? Poate adorm mai uşor seara. Îi culcăm cu forţa când nu le e somn, se trezesc ameţiţi, dezorientaţi, apoi când îşi revin, trebuie iar să-i pregătim de culcare.
 
Profesor doctor Marin Burlea
Somnul de dupa masa de pranz este necesar, chiar obilgatoriu la copilul mic si prescolar. In functie de deprinderi si optiuni individuale, este util dar nu obligatoriu la varsta scolara. Este contraindicat copiilor cu afectiuni ale stomacului si esofagului (reflux gastroesofagian). Ati sesizat bine, sunt cazuri, nu rare, in care somnul in aceasta perioada a zilei, produce o incetinire a reactivitatii si o scadere a ritmului cotidian si uneori randament mai mic la invatat.

 

Karla
 
Am observat că tot mai mulţi copii intră la pubertate la vârste foarte fragede, fetiţele în special. E un motiv de îngrijorare sau trebuie să privim acest fapt ca fiind unul normal al evoluţiei? În urmă cu vreo 10 ani, dacă unei fete îi venea menstruaţia la 12 ani se considera că e la pubertate precoce. Acum fetiţele de 8 ani au menstruaţie. Credeţi că vârsta pubertăţii va mai scădea? În ce condiţii trebuie să ne îngrijorăm (ca părinţi, ca medici, ca profesori)? De unde să ştim dacă e vorba de o dereglare hormonală sau de ceva firesc? La ce să ne aşteprăm şi cum să ne pregătim?
 
Profesor doctor Marin Burlea
Ati sesizat perfect schimbarile produse in ceea ce priveste instalarea mai timpurie a pubertatii la generatiile actuale, este un fenomen normal si tine de cresterea seculara, un concept universal admis. Generatiile actuale au inaltime mai mare, sunt mai frumosi si chiar mai performanti din punct de vedere cognitiv. Este un aspect de normalitate si evolutie.
 
Lucian T
 
Există tratament pentru răul de maşină? Atât părinţii, cât şi bunicii avem rău de mişcare şi are şi copilul, deci nu e ceva trecător. Mulţi copii au probleme la drum lung, dar al nostru nu poate merge în excursii pentru că în jumătate de oră, maxim o oră ameţeşte şi vomită. Vrem să facem şi noi tot posibilul să-l lăsăm în excursii cu autocarul. Se simte mai bine seara, când e odihnit, când e sătul şi când stă pe scaune mai înalte în autobuz. Nu poate merge cu spatele. Am încercat medicamente care-i provoacă somnolenţă şi care i-au creat o stare mai proastă, am încercat soluţii promovate la TV gen ghimbir - nimic nu funcţionează. Mulţumim.
 
Profesor doctor Marin Burlea
Raul de masina este un fenomen cunoscut si obisnuit, are trasaturi ereditare, mecanismele nu sunt suficient cunoscute, este posibil sa fie o afectiune legata de sistemul de echilibru, vestibular, cu un grad mai mare de labilitate. Nu sunt medicamente consacrate cu eficienta garantata.
 
 
Apa
Apa menajera cu clor, pardon apa potabila de la chiuveta de la ce varsta a copilului e recomandata pentru baut si gatit mincare ?Sau...niciodata ?
 
Profesor doctor Marin Burlea
Apa de la reteaua urbana este controlata in ceea ce priveste compozitia chimica, substante proteice, bacterii. Clorinarea este absolut obligatorie in toata lumea si nu are remanenta. La sugar si la copilul mic se prefera a se folosi apa plata. Mancarea poate fi preparata cu apa din retea.
 
Ioana
 
Puiul meu de 2 ani are anemie, ii dau Ferrum Hausmann, cate 9 picaturi, de 2 ori/zi, la recomandarea dr doctor Russu, insa nu e niciun rezultat, hemoglobina e 10.4 g/dl. Sa continui tratamentul? Ce alimente recomandati pentru anemie? Multumesc!
 
Profesor doctor Marin Burlea
Anemia puiului dvs este usoara, 11 fiind valoarea normala. Tratamentul prescris de dr Russu, este corect, cu mentiunea ca trebuie efectuat timp de 3 luni. Sunt necesare determinari de hemoleucograma dar si fierul seric, cel putin de doua ori pe perioada tratamentului. Alimente ce contin fier: vegetale precum spanac, sfecla rosie si ficat de pasare, vita, galbenus de ou.

 

Simona
 
nu cred ca am reusit sa trimit mesajul anterior asa ca intreb inca o data.... dermatita atopica la copii ( fetita mea are acum 2 ani si 3 luni, la 3 luni a fost diagnosticata cu dermatita atopica) cu ce se trateaza??? Am dat-o cu multe creme recomandate de medicul dermatolog, dar nu a scapat si se pare ca se inrautateste: a inceput sa aiba si mancarimi si nu e doar pe fata ci si pe abdomen, fese, zona lombara. Am observat ca aceasta iritatie apare in lunile reci de toamna, iarna. Vara nu am avut probleme cu ea.Va rog sa ma ajutati cu un sfat!!!! Multumesc!!
 
Profesor doctor Marin Burlea
Dermatita atopica, este o boala cu evolutie capricioasa si cu manifestari polimorfe. Poate fi legata de o predispozitie ereditara-familiala si totodata de o alergie alimentara sau de contact (lenjerie,haine). Se recomnda consultarea unui alergolog de copii, sectie de specialitate in Spitalul Sfanta Maria, cu efectuarea de investigatii specifice.
 
Ciprian
 
Ce parere aveti Domnule Doctor despre isoprinosine? Este bun pentru imunitatea copiilor? Care este schema si doza recomandata? Multumesc pentru raspunsuri domnule doctor si multa sanatate.
 
Profesor doctor Marin Burlea
Isoprinosine este un produs considerat drept imunomodulator care creste capacitatea de aparare a organismului fata de infectii virale. Este larg folosit in lume deci si a trecut proba timpului. In ceea ce priveste schemele de tratament, ele sunt diferite in functie de varsta copilului si de problemele de patologie specifice. Pentru copiii de varsta mica se recomanda folosirea preparatului sub forma de sirop, mai bine acceptat de pacienti. In general pentru copiii mai mari se accepta doza de 50 mg/kgc, nu se depaseste 2grame /zi. Durata optima este de 14 zile.
 
 
Eba
 
Peste tot se aude si multe mame au inceput sa puna sub semnul intrebarii utilitatea vaccinurilor obligatorii. Numeroase asa zise dovezi stiintifice apar in mass media la tot pasul cum ca vaccinurile ar fi responsabile cu cresterea in randul copiilor a bolilor gen autism, cancer. Chiar si in acest articol apare formulata urmatoarea fraza : ” în ultimii ani, copiii ieşeni, din ce în ce mai puţini, trebuie să facă faţă unui număr tot mai mare de boli. Ce se întâmplă? A scăzut imunitatea micuţilor? ” care este parerea d-voastra vizavi de acest lucru? exista o problema cu vaccinul ?
 
Profesor doctor Marin Burlea
Asistenta medicala pediatrica, are ca obiective profilaxia (prevenirea bolilor) mai putin agresiva decat efectuarea multor tratamente injectabile antiinfectioase. Introducerea vaccinurilor a eliminat practic boli ca poliomielita, difteria, tetanusul, si a limitat parotidita epidemica si rujeola. Este clar ca descoperirea diferitelor vaccinuri este un progres imens al medicinei. Lista cu vaccinuri obligatorii, a fost imbunatatita cu introducerea pe lista cu vaccinuri obligatorii, a vaccinului antipneumococic polivalent de catre Ministerul Sanatatii.
 
 
Andreea
 
Va rog sa-mi recomandati ce investigatii suplimentare ar trebui sa efectuez pentru fiul meu in varsta de 6 ani,ale carui valori ale fosfatazei alcaline ies mai mereu peste limita superioara cu aproximativ 50/100. Va multumesc
 
Profesor doctor Marin Burlea
O singura analiza modificata, chiar si in mod repetat, nu are relevanta fara o evaluare complexa clinica si biologica intr-un serviciu de pediatrie spitalicesc.
 
Ana
 
Bună ziua. Sunt mama unei fetițe diagnosticate cu sdr de malabsorbție. Pt aceasta se recomandă regim glutenopriv și administrarea de Kreon zilnic. Un flacon de Kreon costă cca.25lei , are 20 de pastile , iar copilul ia trei pastile/zi. Întrebarea este de ce acest medicament sau un altul cu aceleași proprietăți nu este inclus pe lista medicamentelor compensate / gratuite. Pt copiii care nu mănancă gluten regimul este foarte scump și este singurul remediu. Un kg de făină fără gluten este cca.25lei, 100gr biscuiți costă între 10-20lei etc. De ce nu sunt incluse și aceste alimente într-un program special de compensare ?! Mulțumesc
 
Profesor doctor Marin Burlea
Sindromul de malabsorbtie este necesar si obligatoriu de a fi tratat dietetic. Celiachia este o intoleranta la gluten si eliminarea acestuia rezolva problema. Poate ar fi mai necesare suplimentarile de vitamine decat kreonul, care trebuie administra pe perioade limitate, deoarece implica riscul instalarii unei fibroze a colonului. Sunt perfect de acord si voi sustine adoptarea unor masuri legislative care sa permita compensarea preparatelor dietetice precum si a medicamentelor specifice, inclusiv kreon.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri